Jeg går nå inn i min sjette sesong som bryllupsfotograf og siden jeg begynner å bli bereist innen temaet hadde jeg lyst til å lage en miniguide med tips til brudepar som skal planlegge bryllup og ikke minst; bryllupsfotograferingen.

Tips til bryllupsfotograferingen - wendelfoto.no

Gratulerer! Du skal gifte deg, planlegge bryllup og mest sannsynlig også dokumentasjonen av det. Har du ikke behov for å forevige dagen og tenker heller å spørre tanta til kollegaen til en bekjent som har kjøpt seg nytt kamera, kan du egentlig slippe å lese dette innlegget. Det er kanskje ikke for alle å prioritere bryllupsfotograferingen, men inhabil som jeg er blir jeg nødt til å gi et råd før du klikker deg videre: Bruk en profesjonell fotograf! Bare gjør det!

Det bringer meg videre til mitt første tips:

1. Velg en fotograf

Dette punktet trer i kraft lenge før selve bryllupsdagen. De aller fleste booker fotograf et år i forveien, men det er heller ikke uvanlig å sikre seg sin yndlingsfotograf to eller tre (!) år tidligere. For noen er det en enkel sak å avgjøre hvem som skal dokumentere dagen, for andre er det en like avgjørende prosess som å velge ut brudekjole, lokale eller sted for seremonien. Fotografen skal stemme med budsjett, tilgjengelighet, kjemi, profesjonalitet og ikke minst bildestil. Bruk tid på å spørre andre, søke på nett og gå aktivt inn for å finne den perfekte fotografen for dere. Det er viktig. Min gode kollega Jan Ivar Vik skriver i dette fabelaktige innlegget “10 grunner til å velge en profesjonell bryllupsfotograf” om hvordan man skal finne frem i jungelen av fotografer, hva du burde se etter og ikke minst hvorfor du bør velge en proff bryllupsfotograf. En annen ting man burde ta stilling til er hvor stor del av dagen dere ønsker dekket av en profesjonell? Jeg opplever at stadig flere ønsker seg halv,-eller heldagsfotografering og de aller fleste bryllupsfotografer tilbyr sine kunder dette.

Jeg har også litt lyst til å fremheve viktigheten av å velge seg en bryllupsfotograf med det estetiske uttrykket dere ønsker dere. Liker dere tradisjonelle, kreative, romantisk, tøffe, robuste eller humoristiske bilder? Tenk litt på det og velg en fotograf deretter…

Tips til bryllupsfotograferingen - wendelfoto.noSmarte tips til bryllupsfotograferingen www.wendelfoto.no

2. Bli (litt) kjent med fotografen

Et møte med fotografen i forkant av bryllupet er etter min mening veldig viktig. Jeg møter de aller fleste en liten stund før, men det hele kommer selvsagt an på om det er et lokalt eller langdistansebryllup. Noen ganger drar vi sammen rundt der bryllupet og fotograferingen skal foregå, men andre ganger møtes vi i mitt studio eller på kafe for å idemyldre og rett og slett bli litt kjent. Jeg tror alle er tjent med å ha møttes i forkant slik at når den store dagen kommer har man allerede gjort unna bli-kjent biten og kan ha det moro, senke skuldrene og konsentrere seg om det som skjer der og da. Som oftest er det bare brudeparet og meg på møtene, men det hender også forlovere eller foreldre er med.

Det hender også at noen brudepar booker en forlovelsesfotografering i forkant. Bilder fra denne fotograferingen kan tas i bruk på innbydelser og lignende, men ikke minst får man en opplevelse av å stå foran kamera og bli en smule mer komfortable med situasjonen. De aller fleste synes det å bli fotografert er en uvant og unaturlig situasjon, men øvelse gjør mester, også som modell.

Nå skal jeg bli litt personlig og innrømme at jeg både er forlovet, har booket min drømmefotograf OG reist hele veien til London for forlovelsesfotografering. Fotografen er engelsk og heter Ed Peers og bildene fra fotograferingen kan sees her. For meg som vanligvis befinner meg bak kamera og er sannsynlig mer enn gjennomsnittet ukomfortabel foran, ble det en utrolig artig opplevelse som jeg anbefaler på det sterkeste.

Smarte tips til bryllupsfotograferingen www.wendelfoto.no

3. Pakk “fotobagen”

Er dette en liste for fotografen eller brudeparet spør du kanskje nå. Fotografen pakker vel med sitt eget fotoutstyr??

Ikke få panikk, dere skal slippe å pakke fotoutstyr, jeg skal forklare hva jeg mener.

Bryllupsdagen er ganske lang og starter ofte tidlig på hotell eller hos frisøren. Fra dere står opp til dere setter dere til middag er det masse som skjer og det er fort gjort å glemme å spise og drikke underveis. Pakk veldig gjerne med litt frukt, nøtter,baguette, salat, sjokolade og drikke for å fylle på underveis. Det er alltids noen som tar seg tid til en tur innom bensinstasjonen, vel jeg har til og med fulgt med til Bislet kebab (helt sant), men om du ikke ønsker det er det lurt å stille forberedt. Uten mat og drikke duger brudeparet (og fotografen) ikke. Når det er sagt kan det også være kjekt med remedier for god ånde. Det blir garantert litt klining på brudeparet. Ligg unna tyggis. Ingen ser bra ut på bilder med tyggebevegelser.

De fleste liker ikke å tenke på muligheten for regn på bryllupsdagen. Tro meg, det hjelper ikke å fortrenge dette og det er jaggu ikke sjelden det regner når man ikke har pakket paraply og gummistøvler og er opphold når man har det. Poenget er uansett: pakk klær og utstyr så du er forberedt på litt nedbør. Bilder i regn kan forøvrig være ganske så fint. Har man også planer om fotografering ute i den frie naturen er gress, skog og annet mykt underlag den høyhælede skoens verste fiende. Et ekstra par med flate sko når man forflytter seg fra A til B er slettes ingen dum idé.

Bruden (og brudgommen?) liker noen ganger å ta seg en liten pause med fiksing av hår og sminke. Forlovere er supre stylister og med en liten veske med hårspray, hårnåler, leppestift, rouge og pudder føler man seg som ny på null komma niks og man rekker aldri å frike ut over eventuelle hårstrå på ville veier, påtrengende kviser eller tørre lepper på bildene.

Andre smarte saker å ta med seg på bryllupsfotograferingen kan være solbriller for sterke soldager, gnagsårplaster, papirtørkler for både svette panner og tårer, mynter til evtuelle parkeringsautomater, speil og en liten vifte om det er varmt…

Tips til bryllupsfotograferingen - wendelfoto.no

Smarte tips til bryllupsfotograferingen www.wendelfoto.no

4. Lag en plan og gi den fra deg

Bryllupsdagen nærmer seg. Dere har planlagt, organisert, booket og skrevet lister. Tiden er inne for å dele ut og delegere oppgaver. Familie, forlovere og sikkert noen gjester også synes ofte det er veldig hyggelig å bli involvert. Fordel litt ansvar som eksempelvis hvem som skal dele ut programmer, sørge for å hente og bringe blomster, og skal dere ta gruppebilder med familie er det topp å gi disse beskjed om når og hvor de er ønsket slik at dere slipper styre med dette selv. Det kan også være lurt at en person som vet hvordan disse menneskene ser ut kan ta ansvar for å samle og organisere gruppene. Det er ikke alltid like enkelt for en fotograf å ha oversikt over hele slekta eller vite om noen mangler på gruppebildene.

Det viktigste er uansett å fjerne alle stressmomenter slik at dere klarer å være i øyeblikket og nyte dagen dere har brukt så mye energi og krefter på å organisere. Disse tingene har muligens ikke en direkte påvirkning på bryllupsfotograferingen, men indirekte betyr det at dere er mer avslappet, gladere og at skuldrene er der de hører hjemme og ikke oppunder ørene. Det blir det bedre bilder av.

Fotografens tips til bryllupsfotograferingen - wendelfoto.no

7. Showtime!

Noen nyter fokuset og oppmerksomheten de får på bryllupsdagen, andre synes det er uvant og kleint. Alle er forskjellig, det viktigste under fotograferingen er å ha det gøy og nyte spotlighten i allefall bittelitt! Bruk tiden dere har satt av til bryllupsfotograferingen godt, det bruker å være et veldig hyggelig pusterom på en dag der masse mennesker vil ha en bit av dere. Kos dere med en time eller to alene (nesten i hvertfall) og vær i øyeblikket! Fotografen og dere samarbeider om fine bilder så det kan være en fordel å være litt fokusert, plukke vekk snusen fra overleppa (snus er aldri en slager på bryllupsbildene), slå telefonen på lydløs og la magien skje!

Tips til bryllupsfotograferingen - Fotograf Christine Wendelborg

Lykke til med bryllupsfotograferingen!